zondag, januari 17, 2010



Vrijdag 15 januari 2010
Alexandra is jarig.
Er is taart en er zijn cadeautjes in Coelhostijl






We zijn toe aan Versie 12. 83 bladzijden. De repetitie concentreert zich op de waargebeurde verhalen van Saba en Mariska die via vrouwenhandel in de prostitutie terecht zijn gekomen. Hun verhalen worden doorsneden met op- en aanmerkingen, al dan niet vrijblijvend, van standup-comedian Rory. Tijdens of tussen de scenes in zingt Maartje een opera-aria en "cheek tot cheek".  Ze kan de bloedstollende tonen van de opera laten schuren tegen de frivoliteit van Ginger Rogers om in tranen te eindigen. Malou doet de scene waarin Maria twijfelt of ze de prostitutie ingaat. "Wat moet ik doen? Wat moet ik doen?" Het ongeregisseerde antwoord komt van Joke. Als bordeelhouder annex hoerenmadame herhaalt ze een paar algemene tips: "Kreun op het moment dat hij klaarkomt" en "Wordt niet verliefd".  



Ik heet Saba. Ik ben 32 jaar oud






Heaven...I'm in heaven
And my heart beats so that I can hardly speak.
And I seem to find the happiness I seek,
When we're out together dancing cheek to cheek.





Verleidingskunst staat voor concurrentie staat voor vechten. Rory, naast Peter de enige man in Elf Minuten, proeft vandaag voor het eerst wat het is om klant te zijn in de hoerenkast.



Joke zoekt nog naar een manier om de dubbelrol van Nico de hoerenmadame en Annie de prostituee aannemelijk te maken. Ze komt heel dichtbij als ze haar zakelijke outfit uitdoet, zich door de meisjes laat helpen om de huiskleren van Annie aan te doen en ondertussen nonchalant vertelt hoe ze in het vak terecht is gekomen.

Denken over prostitutie. Dat doen we aan het eind van de middag met drie vrouwen die vroeger werkten in een massagesalon. Voor de onnozelen onder ons: dat is een verkapt bordeel alwaar de klanten normaliter niet met de vrouwen naar bed gaan, maar zich wel via bijv. toplessmassage of body to bodymassage of aquamassage tot een hoogtepunt laten brengen. C. had aanvankelijk een romantisch beeld van de prostititutie en ze was nieuwsgierig genoeg om het allemaal zelf te gaan ondervinden. In de massagesalon leerde ze M. en D. kennen met wie ze nog bevriend is. Onder elkaar kunnen ze praten, lachen en huilen om hun herinneringen. Met anderen praten ze er nooit over. Het is bijzonder dat ze dat nu wel met ons willen doen. Ze zijn gezwicht voor de gedachte dat mensen die naar Elf Minuten komen kijken na afloop misschien anders gaan denken over prosititutie. Bijvoorbeeld dat het waar is wat Karina Schaapman beweert dat hoerenlopen niet normaal is en dat prostituees zelden of nooit vrijwillig in het vak zitten. C.M. en D. weten waar ze over praten. Alle drie waren ze al in meer of mindere mate psychisch beschadigd toen ze naar de massagesalon gingen. Het beeld dat ze van mannen hadden is er slechter op geworden. Een paar uitspraken: "Mannen zijn uit op macht". " Het zijn allemaal viespeuken". " Prostitutie is een misdaad". "Prostituees worden constant verkracht". "Een happy hooker bestaat niet". Prostitutie is in Nederland gelegaliseerd, maar M. zou het liefst zien dat het verboden wordt. In een beschaafde wereld leren we dat onze driften en impulsen onder controle moeten houden. Waarom tolereren we het dan dat een man zich gaat uitleven bij de hoeren als hij geil is?
Alle drie vrouwen konden na 3 tot 5 jaar stoppen met hun sexwerk. De een werd letterlijk misselijk van een piemel en een anus en de ander kon niet meer tegen alle opmerkingen over tieten en kontjes. "Oninteressant gelul". Het stoppen is voor de een moeilijker dan voor de ander, omdat je denkt dat je het vele geld dat je verdient niet meer kan missen. Bij deze vrouwen speelde vooral dat ze zichzelf weer bij elkaar konden rapen. Het werk in de massagesalon heeft hen getekend. "Mijn sexualiteit is heel erg veranderd, ik kan mijzelf niet zo goed overgeven", zegt C. Ze heeft nu wel een extra antenne gekregen waarmee ze "foute mannen" goed kan inschatten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten